Leiderschap

Wil jij méér verschil maken? Haal je niet uit wat er in zit? Of bereik je niet wat nodig is?

Als het gaat over waar jij leiding aan geeft.

Je team. Je medewerkers. Je organisatie. Je bedrijf. Je visie. De doelen die je dit jaar wil behalen.

En lukt dat op 1 of andere manier niet. Je blijft worstelen. Proberen.

En stiekem zit je, of je dat nu wil of niet, in:

Waanzin is dezelfde dingen blijven doen en andere resultaten verwachten. #Einstein

Meestal zoek je een uitweg. Een oplossing. Vandaag nog. Het liefst een shortcut.

Je weet dat je krachtig bent. Een leider. Moed en doorzetten is jouw ding.

Kansen pakken, geweldige resultaten behalen komt je bijna aanwaaien.

En tóch – waarom lukt het niet?

De oplossing zou wel eens in je route kunnen zitten.

Je versterkt onbewust steeds dezelfde route, maar de andere route (van binnenuit) helpt je er uit.

De piramide van Bateson en Dilts illustreert dit heel eenvoudig. Doordat je leiding geeft aan meer dan alleen jezelf heb je je aandacht en focus vaak buiten jezelf. Redeneer je snel vanuit je omgeving, kansen, verwachtingen, resultaten die je wil behalen. De klant tevreden stellen.

Dus in de piramide vertrek je van beneden naar boven. Je mist de omgekeerde route; boven naar beneden. En die combinatie creëert Krachtig Persoonlijk Leiderschap.

Je komt regelmatig (te) weinig aan jezelf toe. Überhaupt vind je dat niet zo belangrijk.

Echter Leading by example is de krachtigste manier van leidinggeven. En ja – dat ben ik met je eens, dat is ook de meest confronterende. En met een beetje geluk heb je die confrontatie ‘uitgeschakeld’, want leiders krijgen weinig feedback over hun eigen functioneren. De meeste mensen om je heen houden nl hun mond, wéten precies wat ze wel/niet ‘moeten’ zeggen. Of je krijgt alleen kritiek – en ook jij knapt daar niet van op.

Als trainer (en coach) ben ik in de kern ook een leider – leid ik veranderingsprocessen, doe ik interventies om een persoon of team te krijgen waar het wél wil zijn. Vanuit persoonlijk leiderschap, dus van binnenuit. Ik heb op spannende momenten regelmatig verzucht – waarom doe ik dit? Want alles wat ik inbreng, krijg ik keihard terug gespiegeld. Het is de kunst de informatie slim te gebruiken en in te zetten voor jouw ontwikkeling.

Het vraagt moed. Om die informatie naar boven te krijgen, dat in de ogen te kijken en er mee aan de slag te gaan, zodat je gaat ontwikkelen, vooruit komt, verder komt. En mildheid naar jezelf – iets wat wij Nederlanders maar moeilijk vinden.

En blijkbaar een krachtige vrouw. Die dat durft. Én weet hoe dat dan te brengen. Het mooiste compliment dat 1 van mijn klanten gaf;

Menna, dit had ik zó nodig! Nu pas snap ik jarenlange feedback, die ik altijd aan de kant heb gelegd, omdat ik het niet begreep. Jij weet iets dat pijnlijk is zo zacht te brengen. Bedankt!

En die kunst – daar kick ik op. Leiders zijn ook mensen. Willen ook groeien, maar hebben feedback nodig, die hen helpt te groeien. Als ze het al krijgen, is het in de vorm van kritiek.

Je komt regelmatig (te) weinig aan je mensen toe, die het mét jou doen.

En meestal heb je geen idee, want zij hebben hun weg wel gevonden in de praktijk van alledag. Ik coach medewerkers altijd in – how to manage your boss. En dat hélpt. Het wordt nog leuker en krachtiger – als ik ook een baas zelf coach.

Krachtig Persoonlijk Leiderschap werkt van binnenuit; dan begin je bovenin en ga je stapsgewijs naar beneden. En in diezelfde route neem je je mensen mee. Raak je zelf geinspireerd en inspireer je automatisch ook hen.

Dan wordt de identiteit en visie van de organisatie krachtig verbonden met wie jij bent, je medewerkers en hoe iedereen vanuit zijn eigen visie, waarden, passie en kwaliteiten kan bijdragen.

Dat is leren een cultuur te bouwen waarin je mensen empowered. Dat ze willen werken en voor jóu willen werken. Dat ze ruimte en vrijheid ervaren, het beste van zichzelf willen zijn en geven, zodat ze meer voldoening halen uit hun werk. En samen betere resultaten. Dat is win-win-win.

 

Zet vandaag nog de stap